Kit de supervivència a l'escola 2.0

En un moment en què molts mestres i professors vivim el neguit de veure com podem integrar curricularment les tic a les àrees d'aprenentatge, el debat pedagogia/metodologia vs. tecnologia no ens ha de fer oblidar quin és el nostre principal objectiu.

Llegim al blog "La mirada pedagògica" de Boris Mir: " Blog, Wiki, Moodle... no son tus objetivos. Lo nuestro es atención, memoria, comprensión, reflexión, imaginación, etc. Céntrate en las habilidades cognitivas y no en Twitter, Google Apps o cualquier otra chuche 2.0. No olvides que eres docente o flaco favor harás a tus alumnos y alumnas. ¿Que lo digital te permite alcanzar los objetivos de aprendizaje que te has propuesto? Pues tanto mejor, pero nada de confundir fines con medios. Lo nuestro está en el currículum, no en el último alarido web. Si te exalta lo nuevo, recuerda que no es lo mismo desarrollar competencias digitales que estrenar herramientas 2.0 en clase. Y que nos pagan por promover el aprendizaje, no las TIC. Centrarse es básico."

Us recomanem la resta del post. I també aquest altre interessant que trobem a Educacontic: Kit básico para utilizar las TIC en el aula .

Crea! Eines web 2.0 al edu365.cat

Catàleg d'eines web 2.0 amb aplicacions educatives al portal Edu365. cat

Eines per crear, compartir, col·laborar...

Xarxes socials per a l'educació

En Juan José del Haro ha presentat una ponència sobre els usos educatius de les xarxes socials. Ha diferenciat entre xarxes verticals i horitzontals. Facebook i Tuenti serien exemples de les horitzontals; en canvi, Grouply, SocialGo, Edmodo i Twiducate són exemples de xarxes socials verticals perquè les creen els mateixos usuaris.

Ens recomana Grouply ja que té la interfície en català, la versió educativa no és de pagament, properament permetrà crear grups privats; té una qualitat i característiques semblants a Ning (però aquesta és de pagament) i els seus creadors són els únics que s'han compromés amb l'ensenyament. En aquest apunt al seu blog hi trobem molta més informació.

Aquesta ha estat la presentació que ha fet servir durant la seva ponència.

150 eines per crear materials didàctics online

A l'entrevista a Narcís Vives al portal 3cat24.cat hi podem llegir en referència als mestres: "Hi ha diferents nivells: els que fan servir les tecnologies com a suport de la seva classe magistral. Aquests ja haurien de passar a un segon estadi, on es troben els professors que proposen als alumnes recorreguts tancats amb eines per crear aplicacions didàctiques multimèdia com Jclic o ‘Hot potatoes'. Un tercer nivell el formen els mestres que fan servir programes d'internet en obert (com ara fulls de càlcul, programes de dibuix, processadors de textos, etc.). Aquí comença el més interessant. Després vindria treballar en xarxa a l'aula i, per últim, fer-ho amb altres centres".

Si no volem limitar-nos a utilitzar els materials, digitals o no, que ens ofereixen les editorials, els mestres podem crear-nos els nostres propis recursos. En aquesta web hi trobareu una recopil·lació fantàstica d'eines que us poden facilitar aquesta feina...


MOODLE: les nostres aules virtuals

Moodle és una plataforma educativa, un conjunt de programari que possibilita la creació d’aules virtuals, espais de trobada i comunicació a Internet orientats a l’ensenyament i l’aprenentatge.


Moodle és un entorn dinàmic perquè s’actualitza immediatament a cada intervenció nova dels i de les participants, tant d’estudiants com de professorat. Les aules virtuals construïdes amb Moodle no són pàgines web estàtiques a les quals l’alumnat va a cercar informació o a fer qüestionaris autocorrectius: són espais dinàmics que creixen, es diversifiquen i milloren cada vegada que s’hi entra i s’hi fa qualsevol activitat.

Moodle va ser creat des de la perspectiva del constructivisme social. En efecte, el seu creador i programador principal, en Martin Dougiamas, va iniciar el projecte perquè volia disposar d’un entorn virtual basat en els principis segons els quals el coneixement es construeix en grup, col·laborativament (Dougiamas, 2002). Per això la primera activitat que va tenir Moodle van ser els fòrums, lloc de trobada on posar en comú el coneixement, discutir-lo i, de forma col·laborativa, crear-ne de nou. Moodle es distribueix de manera gratuïta com a programari lliure. Tot aquell qui utilitza Moodle és un Moodler.


Aplicacions didàctiques d'eines web 2.0

El terme Web 2.0 (emprat des del 2006 fins a l’actualitat) s’associa habitualment amb les aplicacions web que faciliten la compartició interactiva d’informació, el disseny centrat en l’usuari i la col·laboració dins el World Wide Web. Alguns exemples del Web 2.0 serien les comunitats basades en web, les xarxes socials, els llocs de compartició de vídeos, els wikis i els blocs. Un lloc Web 2.0 permet als seus usuaris interactuar amb altres usuaris o canviar el contingut del lloc; en front dels llocs web no interactius on els usuaris es limiten a mirar passivament la informació que se’ls proporciona.



Aquesta web és un catàleg de recursos per a l'ús dels mestres i professors, estructurat en una classificació pedagògica i basada en experiències d'aula.

Cooltoolsforschools és un altre catàleg d'eines web 2.0 amb usos educatius.

També a l'EDU365 hi trobem un catàleg d'eines web 2.0 que ens permeten crear, fer animacions, participar en projectes, elaborar històries,... de manera col·laborativa. Fixeu-vos, entre d'altres, en Woices i Glogster.


Quaderns virtuals

Quaderns Virtuals (QV) és un entorn d'aprenentatge digital que neix i es desenvolupa al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya amb la voluntat de portar a la xarxa els quaderns d'exercicis tradicionals. El projecte està format per un conjunt d'aplicacions de programari lliure que faciliten al professorat de qualsevol nivell i àrea educatius la creació de recursos didàctics multimèdia per tal d'avaluar el progrés i rendiment de l'alumnat.